Opperrabbijn Binyomin Jacobs motiveert deelname aan campagne “Weet wat je zegt”
Opperrabbijn Binyomin Jacobs ervaart regelmatig dat hijzelf of mensen om hem heen worden uitgescholden op basis van hun geloofsovertuiging of afkomst. Hij is het gezicht van één van de posters van onze nieuwste campagne.
Intolerantie en polarisatie
Opperrabbijn Jacobs heeft het duidelijke standpunt dat de reden waarom mensen anderen uitschelden niet het belangrijkste onderwerp in dit gesprek is. Jacobs: “Waarom mensen anderen uitschelden op basis van een afwijkende afkomst of religie is voor mij niet relevant. Het enige dat telt, is dat het niet deugt. Want je kwetst mensen ermee. Het fenomeen uitschelden en discrimineren op basis van afkomst vind ik heel erg. Het is intolerantie. En waar leidt intolerantie toe? Als intolerantie samenkomt met polarisatie kan dat heel gevaarlijk zijn. Het kan tot gevolg hebben dat er voor mensen met een afwijkende mening, afkomst of geloof geen ruimte meer wordt gelaten om ergens te leven. Dat is voor mij gelukkig niet het geval, maar in andere landen gebeurt dat wel."
Vóór vrijheid mét beperkingen
“Ik ben voor een multiculturele samenleving waarbij je ook ernstig met elkaar van mening mag verschillen. Je mag van alles doen om iemand op andere gedachten te brengen, maar het kan niet zo zijn dat er voor die persoon geen ruimte meer is om te leven. En ik ben ook voorstander van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst, maar er moeten grenzen aan zitten. Want vrijheid zonder grenzen is fataal. Vrijheid mag nooit ontaarden in dreiging en aanval. Dat ontneemt namelijk de vrijheid van een ander.”
Tolerantie prediken
Als hij uitgescholden worden, gaat hij het liefst met deze mensen in gesprek. “Vaak hollen mensen na het schelden snel weg, maar soms kan iemand daadwerkelijk spreken. Die zegt dan dat hij het niet gezegd heeft, vaak omdat hij het zich niet realiseert. Of hij had het niet zo bedoeld. Maar dat lost natuurlijk het probleem niet op. In de media of online zenden mensen iets de wereld in zonder eerst na te denken. Schade is snel aangericht, zonder het te realiseren."
Maar Jacobs realiseert zich ook dat gesprekken met daders niet het verschil zullen maken op grotere schaal. Jacobs: “Nog belangrijker dan in gesprek gaan als er gescholden wordt, is dat er in de media en in het onderwijs tolerantie wordt gepredikt. Want mensen worden intolerant gemaakt, waardoor polarisatie wordt veroorzaakt. In het onderwijs moet verdraagzaamheid onderwezen worden en dat men geen kwaad spreekt over elkaar.”
Delen:
Ik vind het veel erger dat je vloekt dan dat je mij beledigt!
Kees van der Staaij (lijsttrekker SGP)
In Gods naam leer je denken en doen als Hij. Zo kom je het vloeken voorbij...
Ds. P. Visser (predikant Amsterdam, Noorderkerk)
Je hoeft niet alles te zeggen wat je mág zeggen. Het is een vorm van beschaving om dat niet te doen.
Minister-president Mark Rutte
Om de toekomst te veranderen, beginnen we bij de jeugd
Sjors van der Kraan (scholenwerker KlasseTaal, VO)
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten